Áldozattá (munkanélkülivé) válás a Gödöllői Kistérségben

Munkanélküli előadás

Közös szakmai fórumot tartott február 19-én a Gödöllői Társadalmi Felzárkózási Program, a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum, a Gödöllői Esélyegyenlőségi Program és a pályázatunk keretében működő Helyi Együttműködés Rendszerének Csoportja. A fórum előadásai a munkanélküliség kérdéskörét, a helyi munkanélküliek helyzetét és lehetőségeit mutatták be.

A résztvevőket Pecze Dániel, Gödöllő alpolgármestere köszöntötte, és bemutatta a Gödöllői Társadalmi Felzárkóztatás Programot. A további előadók Kovács Gergő, a Helyi Esélyegyenlőségi Program projekt menedzsere, Szabó Zsuzsanna, a Munkaügyi Kirendeltség vezetője, Podmaniczky Éva, a Kontakt Alapítvány munkatársa, Keveházi Katalin, a JÓL-LÉT Alapítvány elnöke, és Csapó Beatrix, a Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum menedzsere voltak.

Az előadásokból megtudhattuk: a Gödöllői Kistérség az országos átlaghoz képest jobb munkanélküliségi mutatókkal rendelkezik, a térség jelenlegi munkaügyi helyzetét – a regisztrált álláskeresők számát és jellemzőit, az állam foglalkoztatáspolitikai eszközeit – a Munkaügyi Kirendeltség vezetője mutatta be. A helyi lakosokért és velük együttműködésben dolgozó, a helyi igényekhez igazodó és kapacitásokat mozgósító programokat, projekteket mutattak be a további előadók. A Foglalkoztatási Paktum jelenleg 73 taggal, köztük önkormányzati, civil, képző és munkaadó partnerekkel 2010 óta működik, tevékenységük keretében pl. pályaorientációs modellprogramot dolgoztak ki, esélyteremtő programokat működtetnek hátrányos helyzetű, ill. kisgyerekes munkakeresőknek. A Kontakt Alapítvány és a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány munkaerő-piaci felzárkóztató, az esélyegyenlőséget elősegítő képzéseit és szemléletmódját is megismerhettük, mind munkavállalói, mind pedig munkaadói oldalról.

Amint azt összegzésében Kovács Gergő is kiemelte: nagyon fontos az a pozitív szemlélet, amit minden előadás közvetített. A számos jó és működő gyakorlat bizonyítja a Kistérségi szervezetek, intézmények összefogásának és partnerségének hatékonyságát.

A Gödöllői Kistérségi Társulás beszámolója az eseményről (itt megtalálható az előadások teljes anyaga is): itt található

 

Posted in: Helyi együttműködés rendszere

Leave a Comment (0) ↓