facilitatorkepzes

A tettes-áldozat mediáció egy resztoratív – jóvátételi – szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljárás, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, és úgy legyenek képesek erre, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó legyen, amely egyben a megbékélését és a jóvátételt is szolgálja.

A program kulcsfogalma a helyreállítás. Nem terápiás módszer és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben: helyteleníti a nem megfelelő viselkedést és cselekedeteket, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit. Végső soron az a cél, hogy a társadalom, illetve a közösség többi része felszabaduljon a szabályszegők diktálta kontroll alól.

A tettes-áldozat mediációs megbeszéléseken a facilitátor együtt dolgozik az elkövetőkkel/szabályszegőkkel, a sértettekkel/áldozatokkal és más érintettekkel, közvetlenül bevonva őket a kár helyreállításának, a jóvátételnek a folyamatába.

A facilitátor semmilyen esetben nem befolyásolja a beszélgetést vagy hoz döntést, viszont lehetőséget nyújt a jelenlévőknek az önkifejezésre és arra, hogy megtalálják a saját kreatív megoldásaikat.

A képzés keretében a résztvevők elsajátíthatták a jóvátételi konferenciák (tettes-áldozat mediáció) vezetéséhez szükséges módszereket, technikákat, azaz az alapokat, hogy képzett facilitátorként alkalmazhassák tudásukat.

A képzés az alábbi tematika szerint került megszervezésre:

Az 1. foglalkozás a jóvátételi eljárás módszerének eredetét, felhasználási területeit mutatta be. Középpontban a folyamat általános és teljes bemutatása volt, valamint oktatófilmek megtekintését követően lehetőség nyílt a módszerrel kapcsolatos kérdések megbeszélésére.

A 2. foglakozás során az “áldozat” szükségletei kerültek a figyelem központjába. A résztvevők problémás szituációk gyűjtésével kitekintést nyertek olyan helyzetekre is, amelyek a módszer használatát saját munkaterületükön mutatták be. A mini szerepjátékok során a facilitátori forgatókönyvvel ismerkedtek meg a résztvevők.

A 3. foglalkozás a facilitátori forgatókönyv használatát gyakoroltatta, valamint a megbeszélések előkészítését és lezárását tanította meg a résztvevőknek. Az alkalomra a közösen összegyűjtött problémahelyzetekből – a trénerek által írt esetek feldolgozására került sor, melynek célja a jóvátételi eljárás használatának bemutatása volt a mindennapi gyakorlatban.

A 4-5. foglalkozás során a szupervízióra került sor.